Publicering med WordPress

Det finns många alternativ, men här berättar jag varför WordPress är ett av det bästa verktygen.

Jag tycker en hemsida ska vara smart, snygg och säljande. Det ska också gå snabbt och smidigt att administrera en hemsida. Under mina 14 år som webbdesigner har jag utarbetat en arbetsmetod där jag modifierar WordPress och teman efter dina behov. Det är väldigt konstnadseffektivt.

WordPress byggs upp genom att lägga till funktioner med så kallade Plugins, eller pluggar som vi säger i branschen. Det finns hur mycket pluggar som helst. Och däri ligger utmaningen. Att hitta rätt Plugin är inte det enklaste och det har blivit något av en passion hos mig. Jag letar ständigt efter nya användbara funktioner att lägga till på hemsidor och testar och utvärderar konstant pluggar som släpps till WordPress. Jag kontaktar ofta utvecklarna direkt för att höra om de har vad som krävs. Att de har en snabb support är oerhört viktigt för mig och mina kunder.

 

Varför WordPress?

WordPress är ett stabilt och anpassningsbart verktyg. Det är lätt att lära sig och jag påstår att vem som helst kan lära sig att sköta sin hemsida. Enkelheten skapar engagemang och det blir plötsligt roligt att skriva och uppdatera, ta nya bilder och publicera dessa. Det är lika lätt att sedan dela detta till olika social medier. Detta kan i sin tur öka trafiken och din besökare upptäcker dig och ditt företag på ett nytt sätt.

Funkar i mobilen

Mobilsurfandet ökar drastiskt och det är därför enormt viktigt att din hemsida även fungerar i en mobil enhet. Hemsidor som skapats för enbart datorer blir snabbt omoderna och lägger man till kravet vi ställer på tillgänglighet finns det ingen utväg. Du har kanske hört talas om ”responsiv webbdesign”. Detta betyder helt enkelt att hemsidan anpassar sig och ”byggs om” för att passa in i skärmen den visas på. Tittar du på denna hemsida på din laptop kan du prova detta direkt genom förminska fönstret. Voila!

Speciella behov

WordPress är ganska lätt att bygga ut och det kan ofta lösas med s.k. med plugins eller tillägg. Det kan vara formulär för olika ändamål, flerspråksstöd, sociala medier, bildspel, bildhantering osv. WooCommerce är också ett sådant tillägg och gör det möjligt för dig att sälja produkter, direkt från din hemsida. Fantastiskt eller hur?

WordPress är gratis

WordPress är open source. Det betyder bl.a. att du är fri att använda det på vilken webbplats som helst utan att betala någon licensavgift. Det som kan kosta pengar är en del tema och tillägg där min erfarenhet säger att dessa är det bästa. WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det är ett perfekt verktyg för både privatpersoner och företag.

Lätt att lära sig

Administrationsgränssnittet i WordPress är lätt att förstå. Till skillnad från många andra admingränssnitt är det ganska avskalat. Du kan lätt ställa in vad du vill se och varje enskild användare kan själv anpassa och bestämma hur gränsnittet ska se ut. Som en vanlig bloggare eller administratör så behöver man inte några direkta kunskaper alls. Extra funktioner finns i form av tillägg och är oftast väldigt lätta att använda. Mallar finns i tusental för att snabbt och smidigt kunna ändra utseendet på sin webbplats. Att skriva inlägg/skapa sidor i den visuella redigeraren är lika enkelt som att skapa ett Word-dokument. Vill man kunna modifiera, lägga till funktioner eller ändra i utseende så behöver man ha XHTML, CSS och grundläggande PHP kunskaper.

Publicera från hängmattan

Ja det stämmer! Det finns utmärkta appar till både IPhone, IPad och Andriod. Med dessa kan du blixtsnabbt uppdatera din hemsida. Det ända du behöver då är access till internet.

Uppdateringar av WordPress

WordPress uppdateras med jämna mellanrum för att hålla programvaran up-to-date med de senaste säkerhetsfixarna, nya funktioner och annat. Det är också viktigt ur säkerhetssynpunkt att alltid hålla hemsidan uppdaterad.

Plugins / Tillägg

Plugins är som små “program” för att utöka funktionaliteten i WordPress. Över 18.000 plugins finns tillgängliga, en del är gratis, andra ber om donation. Med så många plugins ger det dig en möjlighet att skapa en hemsida precis som du vill ha den.

Teman

Det finns mängder av tema och många är gratis. De bästa kostar dock. Från 100 kr upp till 500 kr. Alltså fortfarande väldigt billigt. Det är bland dessa jag hittar ditt tema. Dessa är ofta väldokumenterade och välgjorda.